Recuperar la il·lusió

Democracia per a guanyar

Podem va néixer com un torrent d’il·lusió per recuperar les institucions segrestades per una casta que les havia posat al seu servei. Aquesta il·lusió ens va unir entorn d’un projecte que ara toca debatre fraternalment, i per a això ens necessitem tots i totes. I és que en pocs dies decidim com abordar la II Assemblea Ciutadana Estatal de Podem en la qual juntes decidirem el rumb de la millor eina democràtica que tenim per canviar el nostre país i com la dissenyem per no repetir vells errors. Hem de construir una organització madura, plural i descentralitzada. El 15M ens va assenyalar que la clau per construir una majoria social capaç de recuperar les institucions: és sempre més democràcia.

Datats els temps per la votació, toca preguntar-nos per l’immediat: com es prendran aquestes decisions? Els qui signem aquest manifest apostem per:

  • Votar primer les propostes i després qui ens representa. Sobre el debat dels projectes per a l’Assemblea existeixen dues opcions: tenir un debat previ sobre l’estratègia política i el model organitzatiu per després triar els qui l’han de dur-la a terme; o bé votar els càrrecs amb els documents en un mateix paquet. Optem per la primera perquè després de dos anys de presses mereixem un temps de reflexió allunyat de concursos de popularitat que limiten la veu de la militància. La nostra Assemblea no ha de ser un combat de boxa sinó una contraposició d’idees. Volem discutir com guanyar un país, no reptar-nos entre nosaltres; no podem permetre’ns un partit en el qual s’impedeixi conviure diferents models, la solució de les discrepàncies s’allunya molt de la submissió d’un sobre un altre. Vistalegre I va tenir molts defectes, però almenys va respectar la separació entre tots dos debats: no ens podem permetre tal involució democràtica. Si en el primer Vistalegre discutim la votació per separat o no dels document Ètic, Polític i Organitzatiu, ara seria una greu reculada reduir el debat a si els documents van tenir o no un temps propi per ser discutits.
  • Major proporcionalitat en tots els òrgans per aconseguir: més pluralitat, llistes obertes, igualtat de gènere en llocs de responsabilitat i un equilibri territorial adequat a la nostra proposta plurinacional.
  • Una Comissió de Garanties independent i, per tant, que expliqui des del primer moment amb autonomia pressupostària. El procediment requereix des de l’inici un procediment de control per al respecte assegurat de la decisió de les inscrites.
  • Un cens obert a la participació ciutadana que fomenti la inscripció del major nombre de persones possible. Es tracta de desbordar l’organització i no empresonar la potència democràtica que hem de demostrar en aquesta nova etapa. Espantem aquesta por a la democràcia pròpia dels de dalt. Únicament el desbordament popular pot garantir que la decisió sigui en interès de la gent. Si volem democràcia participativa per al nostre país, hem de prendre exemple en la nostra organització.

Un debat que avantposi les propostes permet una participació més rica i activa de la militància als territoris, permet organitzar-se per pensar, debatre, redactar i transaccionar. Podem ha de ser el reflex del país que volem. No tanquem la discussió en els noms, obrim el debat a les propostes. Només així aconseguirem la suficient intel·ligència política com per seguir avançant. Per això convidem al conjunt de les bases i a la ciutadania al fet que se sumeix a aquest manifest.
Amb democràcia guanya Podem. Sense democràcia